Verslag 2M SSB Velddag 2018

Op zaterdag 2 juni en zondag 3 juni heeft ,na een sabbat jaar voor 2M, KTK weer meegedaan aan de HF CW en 2M velddag . Locatie was het bekende veld aan de watertoren te Gullegem.
Op vrijdagnamiddag werd het 2m station, dat proef gedraaid had in shack KTK, gedemonteerd en opgeladen door ondergetekende. Luc – ON7KZ deed hetzelfde voor het CW gedeelte.
De gele caravan + stroomgroep, frigo, drank, beams ,jerrycans enz werden ’s avonds opgehaald door Kurt – ON5DZ en Tim – ON5HC.
Op zaterdagmorgen 9h00 local time was het dan zover, nadat Tim de 2e caravan op het veld getrokken had en Kurt de mast voor HF terplaatse gebracht had, konden we onder ideale weersomstandigheden starten met de opbouw van beide stations.
Opstellers van dienst waren deze keer : Roland - ON6HH, Johan - ON5RD, José - ON4JV, Luc - ON7KZ, Tim – ON5HC, Kurt – ON5DZ en ondergetekende.
Voor HF was het de eerste keer dat de mast van Luc – ON7KZ gebruikt werd. TNX Luc anders hadden we de traditionele opstelling voor 2m niet kunnen gebruiken.
Deze keer werd er geopteerd om ,nadat alles uit de kanarie uitgeladen was, te starten met de inrichting van de 2m shack. Nadat Roland de 40m vertical voor het CW gedeelte geplaatst had, hebben we dan van zijn ervaring gebruik gemaakt om de KTK mast in een mum van tijd op te stellen.
Ondertussen was Luc dan ook klaar met de samenstelling van de HF mast en konden we daar dan helpen met het optrekken ervan.
Terwijl dat Tim de pc en N1MM aan het configureren was, hebben Kurt en mezelf ons dan bezig gehouden met het plaatsen van de mast met de 2 Bigwheels.
Ondertussen was het 13h00 geworden en konden we wel iets gebruiken om de inwendige mens te versterken.
Rond 14h00 werd, nadat de beams nog afgeregeld werden op juiste richting, het 2m gedeelte contest waardig bevonden.
Tegen 15h00 was het cw station ook operationeel en konden we eens testen ofdat we de gevreesde inslag ,zoals de vorige keer, zouden hebben. Luc had daarvoor al speciaal de preamp geprepareerd om dat te vermijden. En wat bleek: Murphy was natuurlijk weer eens op bezoek. Zowel op de beams als de Bigwheels (deze preamp was niet aangepast) hadden we last. Na wat testen werd besloten om het HF station te voorzien van een extra line-isolator en werd aparte terre voorzien voor hf en 220V.
Problem solved !!! Ook dat is een deel van de hobby.
Ondertussen was het 15h50 en konden we ons gaan opwarmen om te starten.
16h00 – 20h00 nam ik voor mijn rekening samen met François – ON3FPG
20h00 – 00h00 was Tim aan de beurt.
00h00 – 08h00 nam Kurt voor zijn rekening, Chapeau !!! dat je het volgehouden hebt, want 7 QSO’s in 8 uur is zeer slaapverwekkend.
08h00 – 13h00 nam ik weer voor mijn rekening.
Ondertussen werden de BBQ en de worstjes + toebehoren geleverd door Tim.
Door familiale verplichtingen kon Tim ze zelf niet bakken, maar geen probleem : Kok te velde José – ON4JV nam met plezier zijn taak over.
13h00 – 14h00 was het apero en etenstijd, 2m station efkes niet bemand.
14h00 – 16h00 de laatste loodjes waren voor Kurt en ondergetekende.
Op wat kleine akkefietjes na, F1 toets keyboard en ptt pedal (hadden we in reserve), hebben we geen problemen ondervonden.
Na nog een frisdrankje genuttigd te hebben konden we beginnen met het demonteren van het 2m station en na 17h00 dan helpen om hetzelfde te doen met het HF station.
Afbrekers van dienst : Roland - ON6HH, Norbert – ON4ANE, José - ON4JV, Luc - ON7KZ, Tim – ON5HC, Kurt – ON5DZ en ondergetekende.
Tegen 18h30 was alles terug gedemonteerd en weg gestoken, terwijl Kurt de mast van Luc terug bracht, brachten Tim en mezelf de gele caravan en shack materiaal terug naar KTK. Tegen dat we dat gelost hadden was Kurt dan ook aangekomen en konden we de stroomgroep, antennes, frigo enz ook naar boven brengen. Tim en ik zijn dan nog terug gereden achter de 2e caravan en tegen 20h00 konden we het veld terug vrijgeven voor de koeien. ;-)
Voila, als laatste wil ik nog iedereen bedanken voor de deelname en/of het bezoek. Sorry als ik namen vergeten ben te vermelden in het verslag. Tijdens de velddag ben je dan ook met van alles bezig.
Ik zou zeggen schrijf nu al het 1e weekend van Juni in uw agenda, want zoals je tussen de regels kan lezen kunnen we nog altijd operatoren, loggers, en andere helpende handen gebruiken. Want ondanks het lobbywerk van Kurt was het dit jaar een zeer povere bezetting qua 2m.

Reporter van dienst: Andy – ON7BA

PS: Er is nog een HF SSB Fieldday op 1 en 2 september 2018 ook héé.

.