Zoeken


Uitstap A&S en Spano

Het was al een lange tijd geleden dat we nog eens op uitstap waren geweest met onze vereniging. Hier en daar was de vraag al eens gekomen hoe het eigenlijk zat, of  dit nog op de agenda stond. Maar zoals gewoonlijk willen we alles maar komt er weinig initiatief van leden, u weet wel, dat buikgevoel, van “ik” ga dat eens organiseren. Je moet niet in het bestuur zitten om de koe eens bij de horens te pakken. De zaterdag is een ideale dag voor zo een uitstap, veel mensen moeten niet werken en zo heeft iedereen de kans om mee te gaan. Jammer genoeg was er weinig interesse in onze eigen vereniging (160 leden) en hebben we enkele naburige secties aangesproken en zelfs niet radioamateurs de kans geven om samen met ons de energiecentrale A&S en Spano te bezoeken. Zoals gewoonlijk hadden we wat onverwachte problemen bij organisatie.

Om nu nog een rondleiding te kunnen krijgen op zaterdag in een bedrijf krijg je meestal negatief antwoord. Vele grote bedrijven doen soms mee aan het jaarlijks evenement  “open bedrijven”, zo geven ze het grote publiek de kans op eens te komen piepen in hun productie. Anders in het jaar weren ze liever pottenkijkers als ook personen die bij andere medespelers werken van hun markt, maar ook de veiligheid is ook één van de redenen. Toch is het ons gelukt, mensen spreken mensen, en na een telefoontje van 5 min. Was alles geregeld.

Het was 2 uur in de namiddag en zoals gevraagd, was iedereen stipt aanwezig op de parking van de groene energie centrale A&S. Na een korte uiteenzetting door de Frank Bruyneel en z’n collega konden we beginnen aan de rondleiding. We kregen ook een boekje hoe de centrale opgebouwd is. De centrale maakt elektriciteit voor 51000 gezinnen. Ze verwerken 170.000 ton niet-recycleerbaar houtafval per jaar, of een grote oplegger per uur. De installatie kan een vermogen van 25MW opwekken. “State of the art” technologie voor schone verbranding die voldoet aan de strengst geldende emissienormen. De zelfde norm zoals de verbrandingsovens voor afval. Het is een investering van 90 miljoen Euro en is een samenwerking met Aspiravi en Spano, van daar A&S. Het is een centrale gebouwd met een win win situatie voor beide partijen. Aspiravi kennen we hoofdzakelijk van zijn windmolenparken. Met deze biomassacentrale konden ze ook elektriciteit leveren wanneer het windstil is. Voor de Spano was het meer voor de CO2 uitstoot van hun bedrijf naar beneden te krijgen zo ze geen enorme belastingen voor die uitstoor te moeten betalen.  Het is natuurlijk een pracht installatie, gloed nieuw en perfect opgebouwd. Ik kan het moeilijk beschrijven maar als elektricien kan je er veel van opsteken. Velen waren sprakeloos maar met die korte uiteenzetting in het begin was je direct mee hoe zo’n centrale opgebouwd is. We mochten vele vragen stellen als ook gevoelige zoals, hoe groen is groene energie en is de centrale wel rendabel zonder de groene stroom certificaten enz. Op ieder antwoord hebben we accuraad antwoord gekregen en er waren soms lange discussies met de vraagsteller voor wederzijds begrip. De tijd gaat rap voorbij en als het 4 uur was moesten we nog beginnen aan de rondleiding in Spano.

Spano is een grote speler in het vervaardigen van spaanderplaten maar hebben ook enkele bedrijven die MDF vervaardigen als ook platen en laminaat voor decoratief gebruik. De hoofdzetel is in Oostrozebeke waar enkel spaanderplaten worden vervaardigd. Het was terug indrukwekkend. Het bedrijf draait volcontinu 7op7 24 uur per dag. We hebben terug een prachtige rondleiding gekregen en alle stappen gezien hoe ze van een spaan tot een spaanderplaat komen. Je kan het niet bedenken maar er bestaan ontelbare soorten. spatwatervast, brandbestendig van glad tot ruwe platen, voor ieder doeleinde hadden ze wel iets. Ze hebben 4 lijnen en ik kan terug niet beschrijven hoe de platen aan een ijl tempo worden gemaakt. De productie van een spaanderplaat is allemaal het zelfde, alleen instelling van machines en grondstoffen die ze er in verwerken verschild een beetje.  Het is natuurlijk niet de schoonste fabriek en ook niet gloednieuw, Je mag niet kijken om een stofje. Het is niet te geloven dat ze van terug hoofdzakelijk houtafval zo’n mooie platen kunnen vervaardigen.
We waren allemaal terug onder de indruk wat we allemaal te zien kregen en alle vragen werden terug beantwoord. Veel is er niet voor nodig voor zulke platen te maken, maar de machines zijn indrukwekkend, luidruchtig en mensonvriendelijk. Op een bepaald moment waren we echt in oorlogsgebied zoals insiders het daar noemden.  

De namiddag was vlug voorbij en iedereen was tevreden dat we iets hebben opgestoken van deze uitstap. Als verrassing kregen we nog een hapje (belegde broodjes) en een drankje als afsluiter en hebben we nog wat kunnen napraten over onze bevindingen. Ik dank iedereen die aanwezig was op de uitstap, radioamateur of niet, KTK’er of van een andere sectie. Uit peiling kan ik concluderen dat iedereen tevreden was. In het bijzonder wil Ik Frank Bruyneel en zijn naaste medewerkers danken voor deze uiteenzetting en hartelijke ontvangst.

 Een tevreden bezoeker