Zoeken


De semi automatische S-match door ON6HH

 


Dat Roland al lange tijd gebeten is door de radioamateur microbe is door iedereen geweten. De meeste van zijn gebruikte antennes waren zelfbouw. Allen werkten zeer goed. Hij werkte DX met 100W waar een andere radio-amateur 3 a 6dB meer vermogen voor nodig had. Daaraan zie je dat een goed werkende antenne soms meer kan doen dan de beste lineair. Door gezondheid problemen werd hij genoodzaakt om zijn 24m hoge mast weg te laten nemen. Na de vele jaren kwam er te veel onderhoud aan en dit was er juist te veel aan geworden vandaar de overschakeling naar draad-antennes.
Dit deed wel een nieuw probleem ontstaan. Namelijk hoe tune je één draad antenne af op verschillende banden.
De oplossing was vlug gevonden "nen S-Match tuner". Deze zeer eenvoudige tuner werd al vlug samen geknutseld en de vele proeven gaven zulke goede resultaten dat de automatisatie van de normaal handbediende S-Match niet kon uitblijven.
Het concept is redelijk eenvoudig, als je de variabele c in stukjes splitst en schakelt met relais in een binair algoritme dan kun je met 8 C's en 8 Relais al vlug 255 waarden maken van min 4pF tot 1024PF . De variabele L werd op een gelijkaardige manier vervangen.
Als eerste sturing werden er tuimelschakelaars gebruikt. Met een tabel in de hand kon hij zo eenvoudig en snel van de ene band naar de ander overschakelen. Indien men echter DX wil werken is de tijd (snelheid) van groot belang. Dus werd er gezocht naar een sturing die mogelijks door de PC kon worden aangestuurd. Logger32 die reeds gebruikt werd als logboek bood een oplossing. Een kleine schakeling tussen de parallel poort met een diodenmatrix en enkele transistoren bood een goede aanpassing naar de reeds bestaande relais sturing.
De ganse tuner is natuurlijk niet geschikt voor groot vermogen maar voldoet aan zijn verwachtingen.
Zo ziet U maar dat met een hand vol dump materiaal een vernuftige draad-antenne tuner kan maken.

Proficiat Roland.

73 ON7K