Omroepmuseum VRT - Leuven

Bezoek Omroepmuseum VRT te Leuven
Na het lezen van een artikel ,in eCQ-QSO, kwam Luc - ON7KZ met het voorstel om het museum ook eens te bezoeken met een aantal KTK’ers.
Tevens was het ook de bedoeling om er een gecombineerde daguitstap van te maken : de Om’s bezoeken het museum en de xyl’s konden Leuven gaan verkennen.
Na wat wikken en wegen qua vervoerregeling werd besloten om te reizen in groep met de trein.

Op 19 Okt. 2019 was het eindelijk zover. Volgende deelnemers waren present :
ON6CP + xyl
ON7SD + xyl
ON5RD + xyl
ON7KZ + xyl
ON4VW en ON7BA

Zonder noemenswaardige problemen en vertragingen kwamen we rond 11u25 aan in Leuven station.
Na ongeveer 20min wandelen kwamen we aan bij “Eetstaminee Domus”, Luc had daar gereserveerd voor onze lunch. Na de apero , konden we genieten van een lekkere maaltijd.
Eerst de (x)YL’s wandelen sturen...
Rond 13h45 werd er besloten om te vertrekken naar de plaats van afspraak : Het Radiohuis, Boekhandelsstraat 2 (zij-ingang van het Leuvense stadhuis, waar ook VRT huist).
Om 14h00 stipt konden we dan binnen in het museum. Daar werden we getrakteerd met koffie en versnapering en was er een eerste kennismaking met onze verschillende gidsen. Allemaal vrijwilligers en gepensioneerde medewerkers van de toenmalige BRT.
Er werd gestart met een film over 100 jaar Radio, dan bezochten we de interactieve tentoonstelling “100 Jaar Radio van de VRT” daar maak je een boeiende reis door de radiogeschiedenis (van kristalontvanger tot DAB+).
Blikvanger is onder meer de oude Studio 38 uit de Flagey-periode. Zo zie je hoe radio in het analoge tijdperk voor en na WOII. gemaakt werd.
Aansluitend bezochten we het museumdepot. Daar staat productieapparatuur uit de radiostudio’s waarmee ook enkele demonstraties gegeven werden.
Professionele LF versterker (37dB versterking) met lampen in metalen opschroef afscherming en chassis aan veren opgehangen om alle trilling weg te houden.
Bijvoorbeeld: hoe je destijds de platendraaier kon laten starten bij het begin van een woord, hoe je een platensnijmachine gebruikt, montage van geluidsfragmenten met bandopnemers, hoe je een jingle machine op een DOS computer gebruikt, zelfs hoe in het verleden met ‘de Pausmobiel’ de eucharistieviering gecapteerd werd op verplaatsing, om maar iets te noemen.
De radiotechnologie, de productieapparatuur, de studio’s, de radiotoestellen ... ze zijn sedert de eerste uitzending ruim 100 jaar geleden spectaculair geëvolueerd.
Als laatste en tevens voor de meesten onder ons het interessantste konden we op de hoogste verdieping van het Radiohuis de mooie collectie oude radiomeubels en radiotoestellen gaan bewonderen.
Door beroeps of hobby misvorming zagen we natuurlijk meer dan de gemiddelde bezoeker, er was ook een uitgebreide verzameling meet en test apparatuur aanwezig.
De gidsen waren blij met zoveel “technische” belangstelling en konden daardoor ook nog eens hun hartje ophalen door vele anekdotes te vertellen van hoe ze indertijd zich moesten behelpen met wat ze hadden.
Als je amateurs los laat op zo’n plaats, kan het natuurlijk gebeuren dat je de tijd wat uit het oog verliest.
De voorziene rondleiding van 1h30 werd er plots eentje van 3h00. Om 17h00 waren we , na afscheid genomen te hebben van de gidsen, terug buiten. Het werd tijd om de xyl’s terug op te zoeken en na nog een drankje konden we de terug reis aanvatten.
Tegen 20h40 was iedereen terug in zijn start station gearriveerd en konden ze terug naar huis toe.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben we geen druppel water gehad, Murphy was deze keer waarschijnlijk naar een of andere foute party. Hi (de deelnemers zullen wel weten wat ik bedoel)

Als laatste punt wil ik Luc – ON7KZ bedanken voor het in goede banen leiden van de uitstap. Dit smaakt naar meer ;-)
En zoals altijd moeten we ook nog zeggen “de afwezigen hadden ongelijk”
Reporter van dienst
Andy – ON7BA